Üres Padok projekt

Emlékjel - avatás

egykori diákunk Molnár Pál emlékére

 

 

 

 

Emlékjelet helyeztünk el 2017. június 8-án iskolánkban három a holokausztnak áldozatul esett diák emlékére. Az ünnepélyes emlékjelavatást egy kutató munka előzött meg,

az „Üres padok” projekt, melyben öt diákunk vett részt: Raikovich Levente, László Aliz, Raikovich Tibor, Ari Csanád és Major Csaba.

A kezdeményezés a Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettől (MAZSIKE) indult és a Zachor Alapítvánnyal karöltve támogatják a projektet. Az „Üres padok” elnevezésű program célja, hogy a fiatalok megismerjék, mi történt a II. világháborúban a zsidó származású, hasonló korú diákokkal, akik hirtelen eltűntek az iskolapadokból.

 

 

Az emlékjel – avató ünnepségen Lengyel Anna 8. osztályos tanulónk Radnóti Miklós – Sem emlék, sem varázslat c. versét szavalta el.

Valamint a magyar zsidóság himnuszaként is emlegetett Szól a kakas már… című máramarosi népdalt Csernyik Balázs Ferenc tanár úr énekelte, klarinéton kísérte Márton Sándor, azóta már elballagott diákunk. Ezúton is köszönjük szépen a színvonalas szereplést.

  

 

A kutatás során nagy mennyiségű anyag halmozódott fel, melyből egy videó kisfilmet is készítettünk. Az „Akié a múlt, azé a jövő” címet viselő filmünk a Centrópa Alapítvány

A zsidóság története nálunk” címmel a visegrádi országoknak meghirdetett videókészítési versenyén az általános iskolák között a II. helyezést érte el.

 

A nyertes kisfilm a YouTube-on  „Akié a múlt, azé a jövő” címen látható:

https://youtu.be/wfLEsyryCXY

A médiában megjelent cikkek:

http://dunakeszipost.hu/mi-tortent-molnar-palikaval-a-veszkorszak-idejen/

http://dunakanyarregio.hu/download_lapjaink/Polgar%202017%2007-es%20szam%20web.pdf

 

 

Hits: 838

Akkreditált Kiváló Tehetségpont

Ökoiskola